Faina Dobrogea tip “000” 1 Kg
Apa 600 ml, Zahar 20g
Ulei vegetal 50ml
Drojdie proaspata 50g
Sare 20g
Intr-o cratita de aproximativ 4-6 litri, toarna 550ml apa calduta, 50ml ulei, 20g zahar si striveste cu degetele 50g drojdie proaspata.
Amesteca cu un tel pana se omogenizeaza toate ingredientele.
Adauga 1 Kg faina Dobrogea tip “000”, amesteca cu o lingura de lemn si apoi framanta cu mainile timp de aproximativ 10 minute.
Modeleaza o forma rotunda, pune capacul peste cratita si lasa la crescut aluatul pana isi dublează volumul (50-60 min).
Indeparteaza capacul, desprinde aluatul de pe margini si adauga 50ml apa amestecata bine cu 20g sare.
Framanta in cratita pana se incorporează toata apa.
Scoate apoi aluatul pe o suprafata unsa cu ulei si framanta aproximativ 7-10 min.
Formeaza cu mainile o foaie groasa, patrata si impatureste aluatul in doua si apoi iar in doua. Vei obtine un patrat mic si dens pe care o sa-l transformi intr-o bila.
Pune-l in cratita unsa cu ulei si acopera cu un capac.
Lasa la crescut 40-50 de minute pana isi dubleaza volumul.
Indeparteaza capacul si pudreaza cu putina faina Dobrogea. Aceasta te ajuta sa obtii o crusta perfecta.
Optional poti cresta aluatul de paine cu un cutit foarte bine ascutit si mai lasi inca 10 min la crescut.
Preincalzeste cuptorul, iar apoi baga cratița cu capac in cuptor si seteaza temperatura de coacere la 230 de grade pentru 40 de min. Dupa cele 40 minute, indeparteaza capacul si mai lasa la cuptor inca 30 de minute la 200 grade.
Scoate painea din cratita pe un gratar si lasa sa se raceasca.